Berøring - hvad betyder det for ældre og demente?

Offentliggjort af Litzy Thomsen den

Inspirationen fra plejepersonale

I en nylig kampagne for Capzy badeskærm på de sociale medier oplevede jeg, at plejepersonale i kommentarfeltet begyndte at diskutere vigtigheden af ​​berøring af ældre på plejehjem og anvendelse af håndsker i forbindelse med hårvask.

Det var for mig meget spændende at følge denne tråd, da jeg fik øjnene op for vigtigheden af ​​berøring, når man som ældre ikke længere har en mand eller kone, eller andre familiemedlemmer, som giver én fysisk berøring. Jeg har kun sporadisk hørt om dette, men aldrig rigtig sat mig ind i, hvor stor en betydning, det har for den enkelte på fx plejehjem.

Brug af håndsker ved hårvask af ældre?

Diskussionen begyndte, da en sundhedsfaglig skrev, at ved hårvask brugte hun da altid håndsker. Hertil svarede en anden, at det netop i hårvaskesituationen er af stor vigtighed, at borgeren oplever en rar berøring uden håndsker. Jeg tænkte ved mig selv, at jeg virkelig nyder, når jeg er ved frisøren og får vasket hår og masseret hovedbund. Det er for mig en rigtig dejlig sanseoplevelse, hvor jeg slapper fuldstændig af og bare nyder berøringen samt følelsen af ​​at blive kærligt behandlet, forkælet og ren.

Hvad siger videnskaben?

Jeg læste herefter et litteraturstudie om emnet ("Berøring af ældre på plejecenter" skrevet af Louise Gorell Mackenhauer) og blev klar over mange flere aspekter af området. Ved berøring sker der en udskillelse af hormoner fx oxytocin og dopamin - begge vigtige ift. velvære, glæde, ro, følelse af samhørighed og tilfredsstillelse af hudsult. Disse hormoner er samtidig med at sørge for at forebygge depression, stress og følelse af ensomhed, da stresshormonerne kortisol og adrenalin reduceres.

Men også serotoninsystemet har en betydning. Dette har indflydelse på angst, irritabilitet og stemningsslejet - og desuden på hvor impulsivt, vi er.

Dopamin regulerer eufori/lystfølelse og udskilles som en del af hjernens belønningssystem, som når vi spiser fx chokolade.

Så berøring uden håndsker er vigtig?

Den gode virkning opnås ikke, hvis der anvendes håndsker, da det betyder, at den hormonelle gevinst udebliver. Det giver god mening i min optik. De fleste af os kender den sjældne fornemmelse af et godt kram, en kærlig berøring eller massage for at nævne nogle.

Hvis man som plejehjemsbeboer skal kun berøres, når der udøves pleje, må dette være et punkt for særlig opmærksomhed for plejehjemmets personale for at give den ældre den bedst tænkelige alderdom og en god livskvalitet. Det er jeg også sikker på, at der fokuseres på mange steder.

Capzy og nul håndsker kan give bedre livskvalitet

I mine tidligere blogs har jeg skrevet om hårvaskesituationen ift. demente, ældre med stiv nakke og hårbundsproblemer, som kræver særlige hensyn. Ved at anvende en shampooskærm som Capzy til eksempel demente, kan hårvask uden sæbe og vand i ansigtet være med til at give den demente ro, og i stedet for at blive urolig og stresset af situationen, kan oplevelsen være den, hvor der kan stimuleres og berøres uden stress, således at den ældres livskvalitet forbedres.

Litteraturstudiet, som jeg nævnte tidligere, viste også, at effekterne strækker sig over mange områder, da berøring i ro og fred, og dermed udskillelse af oxytocin og dopamin, giver bedre søvn, mere glæde, bedre hukommelse, bedre appetit og bedring af sociale relationer og alt i alt en bedre livskvalitet for de ældre og demente for ikke at glemme plejepersonale og pårørende.

Så konklusionen må være: Af med hånden og på med Capzy :-)

Jeres mening er vigtig for mig

Jeg vil blive rigtig glad for input fra plejepersonale. Så hvis jeg har lyst, må jeg meget gerne kommentere og give mig mere viden fra jeres hverdag om emnet.


Del dette opslag← Forrige opslag Nyere opslag →


0 kommentarer

Skriv en kommentar